Екскурзија ученика V-VIII разреда

На дводневну екскурзију ученици старијих разреда ишли су 25. и 26. маја 2023. године, на релацији Крушевац-Ниш-Сокобања.

У Крушевцу су посетили остатке престоног града кнеза Лазара и цркву Лазарицу. Путовање је настављено ка подножју планине Радан, где се на надморској висини од око 600 метара налази Ђавоља варош коју чине 202 необичне земљане фигуре настале као продукт вишевековног ерозивног процеса. И поред неповољних временских услова и кише која их је пратила, успели су да посете све предвиђене дестинације. Потом је уследио одлазак ка Нишу и смештај у хотел „Комплекс Видиковац“. Након вечере и краћег одмора, ученици су се забавили у дискотеци хотела, у којој су остали до касних вечерњих сати.

Другог дана путовања, након доручка, упутили су се ка споменику на брду Чегар, које се налази надомак Ниша. Споменик је подигнут на месту чувене Чегарске битке из доба Првог српског устанка, у знак сећања на погинуле војнике и њиховог команданта Стевана Сиђелића. Након Чегра, посетили су још један споменик из Првог српског устанка – Ћеле кулу, коју је тадашња турска власт, у знак одмазде, изградила од лобања српских ратника погинулих на Чегру.

Нишку тврђаву и центар града Ниша, где су ученици имали слободно време за шетњу, посетили су у раним поподневним часовима. Затим су, после ручка у хотелу, кренули ка Сокобањи, крајњој дестинацији на овом путовању.

Другог дана је било више среће са временским условима, па су обиласци и шетње били опуштенији, а предавања су са пажњом слушана. Уз песму и весело расположење у аутобусу, путем преко Крагујевца и Тополе, на Рудник су се вратили око девет часова увече.