Светски дан заштите животне средине

Светски дан заштите животне средине се обележава у целом свету сваког 5. јуна. Циљ обележавања је скретање пажње на бројне еколошке проблеме, а ове године посвећен је борби против све учесталијих суша, проузрокованих климатским променама, а самим тим и значају очувања влажних станишта и биолошке разноврсности.

Овим поводом је наставница биологије Бојана Јевтовић са својим петацима, а у оквиру Обогаћеног једносменског рада, организовала кратку шетњу у околини школе и том приликом са ученицима разговарала о важности очувања животне средине и о томе како се треба одговорно понашати према њој. Направили су и пано украшен еко-порукама, упућеним наставницима и другим ђацима.

Поводом Светског дана заштите животне средине предузеће Рудник и флотација „Рудник“ организовало је ликовни конкурс. Радови пристигли на конкурс су изложени у галерији Дома културе на Руднику. Приликом отварања изложбе, директор предузећа, Ацо Илић, уручио је новчане награде ученицима чији су радови на овом конкурсу заузели прва три места.

Награде су добили:

Невена Чивовић, 5. разред – 1. место

Николина Илић, 5. разред – 2. место

Марко Јоцовић, 5. разред – 3. место

Стручни жири који је оцењивао радове пристигле на конкурс био је у саставу: Радош Гачић, историчар уметности, Валентина Нађ, дипломирани вајар, и Невена Чаворовић, графички дизајнер.

Сви радови ће бити изложени у галерији Дома културе од 5. до 12. јуна, међу њима и урамљени награђени радови.