СВЕТСКИ ДАН ВОДЕ 22. МАРТ 2019. – „НЕ ОСТАВЉАТИ НИКОГА ИЗА“

Ко год да сте ви, где год да сте, вода је ваше људско право.

Вода је основни принцип и узор свега што постоји, из које је све настало и у коју се све враћа. Она је бесконачна, вечна материја која се креће, згушњава и разређујеи тако настају све појаве. Где нема воде- ту нема живота. То је прва потреба човека, коју он мора трајно да обезбеди, пре него сто почне да гради своје станиште.

Талес из Милета, математичар, грчки филозоф, физичар и астроном

Вода покрива земљину површину и прожима земљину кору. Присутна је у атмосфери, литосфери, хидросфери, криосфери(лед на половима и високим планинама), биосфери.

У природи вода се налази у сва три агрегатна стања:  –  у атмосфери у облику водене паре  – у течном стању по површини земље   – у чврстом стању у ледницима и леду.

ЗНАЧАЈ ВОДЕ

Вода као фактор средине има велики значај за људе, екосистеме, за планету као целину. Она је основ живота и средина у којој почиње живот. чини 60% људског организма и истовремено представља и неопходну намирницу без које не може да се опстане дуже од неколико дана. Вода је значајна за спољашњу физиономију вегетацијског покривача Земље. Такође је и енергија помоћу које се обавља размена и доток храњивих материја и минерала из земље у биљке, да би на крају, путем транспирације, напустила биљку и обогатила климу.  Важна је за развој људске цивилизације, за пољопривреду, али и за свакодневну употребу. Највећа количина се троши на производњу хране. Посто је човек доминантно биће онда је и вода подлеже његовом утицају. Он прави воду као велике ресервоаре у виду вештачких језера, користи је као енергију, зато зауставља токове река, прави канале…

Кључни услов одрживог развоја је одржавање чистоће воде у природним спремиштима и водотоковима.