Дан школе у Угриновцима

У издвојеном одељењу у Угриновцима, ученици, њихови наставници Зорица Недељковић, Слободан Сретеновић и учитељице Бојана Габоровић и Маријана Васојевић, су се потрудили да веома занимљивом приредбом и ове године обележе Дан школе. Ова школа је некада била самостална и носила је име локалног хероја, Радоја Радојичића. И тада се Дан школе прослављао 12. новембра, чиме је обележаван датум погибије овог младог учесника Другог светског рата. То је тада био дан великог, може се рећи, сеоског славља. У јутарњим часовима је најпре био организован сусрет ученика са старијим мештанима, борцима другог светског рата. Они би са децом разговарали о том периоду и дешавањима у селу, као и јунацима тог доба. Затим је организован одлазак на гроб Радоја Радојичића где су децу сачекивали његови потомци уз припремљено послужење, слаткише. Након предаје венца и паљења свећа,  вратили би се у школу где су организована целодневна спортска такмичења. Велика школска приредба је била организована у вечерњим сатима, у сеоском Дому културе, а након ње игранка са музиком за све мештане села.

Основна школа „Радоје Радојичић“ са својим одељењима у Заграђу, Трудељу и Драгољу је припојена 1980. године Основној школи „Арсеније Лома“ са Рудника. Од тада је овај дан радан, наставни али се сваке године обележи пригодном приредбом на којој ученици прикажу своја умећа која су школовањем стекли.

У овогодишњој приредби је учествовало свих шездесетак ученика, од предшколске групе до осмог разреда. На позорници су након најављеног програма најпре појавио хор, а затим рецитатори и глумци нижих разреда. Предшколци и прваци су причали о својим првим школским данима и „мукама“ са учењем почетног читања и писања. Други, трећи и четврти разред је приказао своје глумачко умеће кроз више драмских игроказа. Ученици старијих разреда су извели драматизован књижевни текст „Шарене јабуке“, а показали су се и као врсни свирачи на блок флаутама. Задовољни родитељи и посетиоци су их поздрављали бурним аплаузима.

This slideshow requires JavaScript.