Изложба „Од абаџије до чаругџије“

Музеј рудничко-таковског краја гостовао је у Дому културе „Војислав Илић“ на Руднику са изложбом посвећеном старим занатима „Од абаџије до чаругџије“. Изложба је кренула са Рудника, јер је велики број чувених милановачких предратних занатлија управо пореклом из ове варошице и околине.

У склопу посете изложби, у четвртак 26.9.2024, ученицима наше школе приказан је и етнолошки филм „Све, све, али занат“, снимљен 2019. у оквиру пројекта „Истраживање заната на територији општина Чачак и Горњи Милановац“. Са ученицима је о занатима разговарала аутор изложбе, етнолог, Наташа Поломац Петковић, која им је открила који су занати некада били развијени у нашој општини, како је изгледао тежак пут до стицања мајсторског звања, који су се занати одржали до данашњих дана, а којих више нема.

У складу са програмом професионалне оријентације, ученици су били у прилици да прошире своја знања о свету рада и различитим занимањима, што ће им помоћи да формирају позитивне ставове према раду, да донесу реалне и зреле одлуке у погледу свог даљег образовања, као и избора занимања касније у животу.