Изложба: Божанско надахнуће – Мирослављево јеванђеље

У понедељак, 11. септембра, ученици наше школе посетили су изложбу „Божанско надахнуће – Мирослављево јеванђеље“ . Ова изложба отворена је 8. септембра у Дому културе. Ученици млађих разреда са својим учитељима и ученици старијих разреда са вероучитељем Слободаном Пејовићем и наставницом историје Драганом Хаџић, имали су прилику да погледају фототипско издање „Мирослављевог јеванђеља“ и „Минхенског псалтира“. 

Изложбу је омогућило предузеће „Рудник и флотација – Рудник” уз подршку Културног центра.

Мирослављево јеванђеље је најстарији сачувани српски ћирилички рукопис. Налази се на УНЕСКО-вој листи заштићене културне баштине. Увршћен је међу 120 највреднијих докумената целокупног човечанства. 

Књига се налазила у поседу Немањића, Обреновића, Карађорђевића, током Првог светског рата пренета је преко Албаније, у Другом светском рату скривана је закопана испод олтара манастира Рача крај Дрине… Рукопис Мирослављевог јеванђеља налази се у Београду, у Народном музеју, сем једног листа који се чува у Националној библиотеци Русије у Санкт Петербургу.

Минхенски псалтир је настао крајем 14. века. То је најраскошнија српска књига из средњег века. Рађен је или за кнеза Лазара  или за његовог сина Стефана. Данас се оргинал овог рукописа налази у Минхену у државној библиотеци Баварске.

Осим што су погледали фототипска издања ова два вредна рукописа ученици су имали  јединствену прилику да послушају и занимљива предавања професора Вељка Топаловића и Кристине Милорадовић.