„СВАКА ЦИГАРЕТА СМЕТА!“

Национални дан без дуванског дима, 31. јануар

У Републици Србији се сваког 31. јануара обележава Национални дан без дуванског дима, а ове године под слоганом „Свака цигарета смета“. Пригодним активностима, разговором и прављењем паноа, обележили су га и ученици седмог разреда у издвојеном одељењу школе у Угриновцима, са својом наставницом биологије, Душицом Станојевић.

Ученици су се упознали са многим актуелним подацима везаним за штетност дуванског дима и осталих дуванских производа по људско здравље. Сваке године у свету, због употребе дуванских производа и услед изложености дуванском диму, превремено умре око осам милиона становника, а већина тих смртних исхода се везује за земље са ниским и средњим приходима.

Најчешће коришћени дувански производи у Србији су цигарете, које свакодневно пуши 27,1% становништва старости преко 15 година. Истраживањима је утврђено да у се у Србији тренутно бележи пораст популарности других дуванских и никотинских производа, као што су електронске цигарете и загревани дувански производи. Стога се у оквиру Националног дана без дувана наглашава да употреба свих производа који садрже никотин изазива зависност, а да су млади посебно осетљиви на његово дејство.

У циљу подстицаја пушачима да оставе пушење, Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ је у јуну 2022. године покренуо бесплатну телефонску линију, путем које се, позивом на број 080 020 0002, могу обратити и добити тражене одговоре сви којима је потребна подршка да се изборе са зависношћу од дуванског дима.