Екскурзија ученика од V до VIII разреда

          Готово сви ученици узраста од петог до осмог разреда из матичне школе на Руднику и из издвојеног одељења у Угриновцима, њих 75, ишли су на једнодневну екскурзију на релацији: црква Покајница-Виминацијум-Смедерево, у пратњи својих одељењских старешина и са стручним вођом пута, Драганом Милетић, директором школе.

           На дуго ишчекиваном излету, након паузе од две године током којих смо били спречени да организујемо оваква путовања, ученици су прво посетили цркву Покајницу у близини Велике Плане. У наставку пута обишли су археолошко налазиште „Виминацијум“, у близини Костолца, где су могли да виде ископине римског логора из I века, као и посебну атракцију овог археолошког парка – скелет мамута, који потиче из праисторијског доба. Крајња дестинација су били град Смедерево и Смедеревска тврђава, коју је, као управно, војно, привредно, културно и црквено седиште Српске деспотовине, у 15. веку подигао деспот Ђурађ Бранковић.

            Након краћег одмора у парку крај тврђаве и шетње центром Смедерева, у касним поподневним сатима уследио је повратак на Рудник.