ДАН ШКОЛЕ НА РУДНИКУ

У уторак, 14. маја 2019. године ОШ „Арсеније Лома“ на Руднику обележила је 155 година постојања. Школа је основана давне 1864. године, и са поносом носи име војводе качерског Арсеније Ломе. Школа данас има укупно 157 ученика, у матичној школи на Руднику и у издвојеним одељењима у Угриновцима, Заграђу, Трудељу и Драгољу.

Текућу школску годину обележио је наставак активности на ширењу еколошке свести међу запосленима, ученицима и  у локалној заједници, допринос финансијским уштедама и јачање везе школа – локална заједница. У оквиру међународног пројекта Еко – школе, у који је школа укључена, почетком пролећа, била је промотер и домаћин путујућег „Каравана за климу“.

Поносни смо на наставак сарадње са рудничким предузећем Рудник и флотација „Рудник“, које у оквиру свог друштвено одговорног пословања у континуитету обезбеђује за наше ученике бесплатне представе, филмове, изложбе и креативне радионице, у сарадњи са Културним центром Горњи Милановац и Музејом рудничко – таковског краја.

Значајна је подршка локалне самоуправе у свим активностима које школа предузима.

Ученици наше школе и ове школске године, учествовали су на такмичењима и конкурсима, где су постигли значајне резултате: шест освојених првих места, три друга, четири трећа и два пласмана на републичко такмичење из историје и географије.

Поводом овог великог јубилеја, којим се ретко ко може подичити у Шумадији, у Дому културе на Руднику, директорка школе, Драгана Милетић, поздравила је присутне госте и уручила дипломе и књиге ученицима који су освојили неко од прва три места на такмичењима. Након тога одржана је пригодна приредба, коју су припремили ученици школе са својим учитељима и наставницима српског језика и музичке културе.

Наступ ученика млађих разреда био је посвећен недавно преминулом великом, гружанском и српском песнику Добрици Ерићу. Најмлађи ученици школе рецитовали су најлепше дечје песме овог омиљеног лиричара. У блоку матураната приказана је поезија српског реалисте Војислава Илића, чије име носи руднички Дом културе. Изрецитована је једна од његових најлепших песама „Пећина на Руднику“, коју је Илић написао на обронцима Рудника, где је често долазио. Приредбу су на крају украсили млади фолклористи, ученици млађих разреда, који наступају у оквиру КУД-а „Шумадија“.

Mожда, најзапаженији наступ имали су матуранти Ана Јоксимовић и Никола Перић иначе, кандидати за ученика генерације, који су остварили запажен успех на такмичењу рецитатора општине и округа.