Окружно шаховско такмичење основаца Моравичког округа

Окружно такмичење младих шахиста нашег округа, одржано у суботу, 8. април 2017.године, у Основној школи „ Др Драгиша Мишовић“ у Чачку, показало је, ипак, да су најбољи они који активно тренирају ову древну игру у ивањичком, лучанском и чачанском шах-клубу. Млади љубитељи „64 црно-бела поља“ из ових градова освојили су скоро сва прва места, а нашу општину једино су врло добро „бранили“ основци из Прањана. Најбоље се то да видети из резултата овог такмичења, које је од ове године почело да се спроводи, под иницијативом Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Наравно, треба похвалити и младе шахисте из ОШ „Арсеније Лома“ са Рудника, ОШ „Десанка Максимовић“ и ОШ „Момчило Настасијевић“ из Горњег Милановца, који су се, због доброг пласмана са нашег општинског првенства, пласирали у овај,  виши круг такмичења.

У екипној конкуренцији, код дечака, победила је екипа ОШ „Др Драгиша Мишовић“ (Чачак), која се пласирала на републичко такмичење у Београд. Друго место такође су освојили Чачани, шахисти ОШ „Милица Павловић“, док су трећи били ученици ОШ „Милинко Кушић“ из Ивањице.

У женској конкуренцији, пут у Београд, убедљиво су „овериле“  младе шахисткиње из Ивањице, (ОШ „Милинко Кушић“)

Млади из ОШ „Иво Андрић“ – Прањани пласирали су се у средину табеле, док су шахисти из ОШ „Арсеније Лома“ –  Рудник и ОШ „ Десанка Максимовић“- Горњи Милановац освојили по три бода и пласирали се у доњи део табеле. Најмлађи из ОШ „Момчило Настасијевић“ се нису такмичили у екипној, само у појединачној конкуренцији. Ипак, треба их све похвалити, јер су цео дан провели на такмичењу, борили се, али и изгубили велики број партија због „неочекиваних превида“. Трема или нешто друго!?

У појединачној конкуренцији нашу општину једину су достојанствено представили  два ученика из Прањана и самим тим пласирали се за Београд. Матијевић Кристина била је трећа у конкуренцији  6. разреда, док је Томовић Бојан, такоће, био трећи у конкуренцији 7. разреда. (Р.К.)