Мали Прањанци – најбољи у шаху; Први пут одржано Општинско школско првенство у шаху

Ове године, по први пут, организовано је такмичење ученика основних школа у шаху, у организацији Шаховског савеза Србије, Школских управа и Министарства просвете и технолошког развоја. Као основни циљ постављена је афирмација шаха и подизање квалитета образовања, као и вредновање стечених знања у овој древној игри. Такмичење се састојало из два дела: појединачног и екипног, за ученике и ученице.

После школских такмичења у одређеним школама општинско првенство одржано је у Основној школи „Иво Андрић“ у Прањанима у суботу, 26. фебруара 2017. године. Учешће су узеле четири основне школе са око 25 најмлађих шахиста. Ипак, то није умањило квалитет приказаног шаха, као ни жељу за пласман на више такмичење.

По три првопласирана такмичара, као и екипе, иду у Чачак, на Окружни ниво. Најбољи у појединачној  категорији – ДЕВОЈЧИЦЕ: 1. разред: 1. Савићевић Вишња, 2.Огњановић Дуња, 3. Броћић Анђелија, 2. разред: 1. Ковачевић Софија, 5. разред: 1. Глишовић Теодора, 6. разред: 1. Матијевић Кристина, ДЕЧАЦИ: 2. разред: 1. Петровић Матеј, 4. разред: 1. Толић Алекса, 5. разред: 1. Костић Милош, 2. Томовић Марко, 3. Томовић Вељко, 6. разред:  Никић Никола, 7. разред: 1. Вуковић Драган, 2. Томовић Бојан, 3. Ристовић Стефан. ЕКИПНО: 1. ОШ „Иво Андрић“- Прањани, 2. ОШ „Десанка Максимовић“- Г. Милановац, 3. ОШ „Арсеније Лома“- Рудник, док је утешно 4. место заузела ОШ „Момчило Настасијевић – Г. Милановац.

Главни судија турнира био је акредитовани шаховски судија Владан Бановић из Горњег Милановца.

С обзиром да је ово првенац у такмичењу у шаху очекује се да идуће године већи број школа узме учешће у првенству, што за собом повлачи оно основно – популаризација шаха и подизање квалитета образовања. (Р. Караулић)