ИЗЛЕТ У ТАКОВО

У суботу 09. априла 2016. ученици наше школе су посетили Таково, место где је подигнут Други српски устанак.

Неколико године уназад наша школа организује бесплатан излет до Такова за ученике петог и шестог разреда са циљем да упознају нашу околину. На овогодишњи излет ишло је 30 ученика, директор школе Драгана Милетић, наставник српског језика и одељењски старешина 5 разреда у матичној школи, Радован Караулић, наставник математике и одељењски старешина шестог разреда у матичној школи, Јелена Средојевић и наставник историје и одељењски старешина шестог разреда у Угриновцима, Драгана Хаџић.

Ученици су најпре посетили стадион ФК „Металац“, затим музеј рудничко-таковског краја и библиотеку „Браћа Настасијевић“ у згради Окружног начелства. Упознати са историјатом и значајем ове зграде познате као Стари суд, најстарије зграде суда у Србији у којој је на почетку Првог светског рата био и штаб војводе Живојина Мишића у којем је разрађена стратегија за Колубарску битку. Затим је уследила посета спомен-музеју Таковског устанка где су ученици међу експонатима видели велико уље на платну Паје Јовановића, чувени приказ овог значајног историјског догађаја, свечану одору кнеза Милоша, део првобитног „Таковског грма“  и друге вредне експонате. Одатле су ученици прошетали до цркве брвнаре саграђене 1795. године. У порти ове црквице налази се и камен са којег је кнез Милош након литургије на Цвети, традиционалну сеоску славу,  1815. године одржао говор у којем је тражио од присутних старешина да се закуну на верност и са којег је окупљеном народу објавио почетак нове борбе са Турцима. На крају су ученици посетили и спомен комплекс где су видели споменик обелиск из 1887. године са чувеним стиховима „Овај грм ће време да осуши и камени стуб ће да поруши, ал Србија вечито стајаће и Милоша име помињаће“, наследника легендарног „Таковског грма“ под којим су се устаничке вође саветовале и на крају споменик, рад Петра Убавкића из 1902. године који приказује кнеза Милоша и архимандрита Милентија Павловића.

Код старог храстовог стабла ученицима је одржала час историје на тему Таковског устанка Драгана Хаџић. Упознати су са околностима које су довеле до дизања ове буне и догађајима који су се одиграли у Такову 1815. године којима су постављени темељи српске државности. (Д. Х.)