ЧЕПОМ ДО ОСМЕХА

Рудничка школа у хуманитарно-еколошкој акцији

„Чепом до осмеха“ за помоћ деци са инвалидитетом

Акција “Чепом до осмеха” је настала на иницијативу дипломиране еколошкиње Вање Петковић из Новог Сада и председнице истоимене хуманитарно – еколошке организације. Вања је током својих студија сазнала за пример добре праксе Словеније, где је покренута хуманитарна акција рециклирања чепова са циљем прикупљање средстава за помоћ деци са инвалидитетом или са неком сметњом у развоју у образовно школском процесу.

Принцип пројекта је једноставан, а показало се и ефикасан.
Потребно је прикупити чврсте пластичне чепове, нпр. од млека, јогурта, мајонеза, кечапа, фломастера, лекова који имају пластични чеп, навлаке за медицинске игле, сокова, воде, пива, средстава за кућну и личну хигијену (детерџенти, пасте за зубе, шампони, дезодоранси, креме за руке, омекшивачи, балзами, течност за судове…) Сакупљене количине чепова од пластике се одвозе у рециклажни центар, а прикупљена средства се користе у хуманитарне сврхе. Конкретно ова акција је дала акценат на децу са инвалидитетом, да им се омогући лакше функционисање у свакодневном животу и образовању. Истовремено постиже се и еколошки допринос у очувању животне средине.

На иницијативу учитељице Драгане Пејовић, рудничка основна школа, тачније истурено одељење у Угриновцима, покренуло је ову акцију пре две године. Придружила су им се сва одељења са подручја ове школе, кроз Еколошку секцију, као и сви запослени. Прикупљени чепови транспортовани су пре неки дан у чачанску школу “1. новембар”, где је сабирни еко-центар. (Р. К.)

Cepovi no.1