Јубиларна 160. година школе на Руднику

У уторак, 21. маја 2024. године, ОШ „Арсеније Лома“ на Руднику обележила је важан јубилеј – 160 година постојања.

Школство на Руднику бележи континуитет од 160 година рада. Наиме, школа је основана 16. септембра 1864. године, а од 8. јула 1948. постала је осмогодишња, када је и добила име које данас носи, а у част качерског војводе Арсенија Ломе. Школа данас има укупно 145 ученика, у матичној школи на Руднику и у издвојеним одељењима у Угриновцима, Заграђу и Трудељу, рекла је директорка Драгана Милетић.

У част јубилеја, у Дому културе ,,Војислав Илић” на Руднику, одржана је пригодна приредба, коју су припремили ученици школе са својим учитељима и наставницама српског језика и музичке културе. На почетку програма Драгана Милетић, директорка школе, поздравила је присутне госте, а потом уручила захвалнице свим сарадницима школе који су допринели њеном успешном раду: предузећу Рудник и флотација ,,Рудник”, удружењима ,,Руднички видици”, ,,Рудничке виле” и ,,Шилопајска панорама”, хотелу ,,Краљица”, Музеју рудничко-таковског краја и Општини Горњи Милановац. Директорка је уручила књиге и захвалнице ученицима и наставницима који су ове године били веома успешни на школским такмичењима, освојивши велики број неких од прва три места на општинским и окружним нивоима, што чини висок проценат у односу на укупан број ученика школе.

Овом приликом у Дому културе организована је и изложба ликовних радова ученика од V до VIII разреда, на тему заштите животне средине. Три најбоља рада новчано ће наградити предузеће Рудник и флотација ,,Рудник” на Дан заштите животне средине, 5. јуна.

Оно на шта смо поносни последњих година је повећање броја ученика, чије се породице досељавају на подручје које покрива наша школа. У матичној школи реализује се и продужени боравак за ученике I и II разреда, у оквиру кога ученици раде домаће задатке, имају оброк, дружење у природи и тематске радионице.