Амбијентална настава из предмета биологија и географија

          Међународни дан Дунава обележава се сваког 29. јуна у 14 европских подунавских земаља, потписница Међународне конвенције о заштити Дунава, како би се код што већег броја људи подигла свест о очувању реке и апеловало на рационално коришћење водних ресурса. Конвенција је основа за сарадњу европских земаља у циљу заштите реке Дунав, у чијем сливу живи више од 80 милиона људи.

          Наставница биологије и наставник географије су одржали заједнички час са ученицима петог, шестог и седмог разреда издвојеног одељења школе у Угриновцима, на обали реке Драгобиљ, која припада дунавском речном сливу. Истраживали смо разноврсност биљног света и упознали карактеристичне врсте речних обала, а уз помоћ гугл мапе пратили смо речни ток Драгобиља, реке Љиг, Колубаре и Саве, до ушћа у Дунав. Направили смо еколошко ремек дело од каменчића из речног тока у облику срца и назвали га „Срцем за плави Дунав“. Овом активношћу ћемо као школа учествовати на овогодишњем  Међународном конкурсу Дунавски уметник 2024. Тема овогодишњег конкурса је „Сачувајмо Дунав плавим!“.

           Дунавски уметник је међународно еколошко и уметничко такмичење у организацији Међународне комисије за слив реке Дунав и Глобалног партнерства за воде за Централну и Источну Европу, које се ове године реализује уз финансијску подршку ЕРСТЕ Групе. Такмичење се од 2004. године одржава у 14 земаља у сливу реке Дунав.

          Млади истраживачи Србије координирају овај конкурс у Србији од 2010. године, на предлог Републичке дирекције за воде Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије.

Д. Станојевић, наставница биологије
Н. Лаковић, наставник географије