Екскурзија ученика од VI до VIII разреда

Дводневна екскурзија за ученике свих одељења од VI до VIII разреда, ове године је организована на релацији Фрушка гора-Сремски Карловци-Нови Сад-Суботица-Палић, 24. и 25. маја 2024. године.

Прва дестинација је била Фрушка гора, на којој су посетили манастир Крушедол посвећен Благовестима, саграђен у XVI веку. На путу ка Новом Саду, посетили су Сремске Карловце, а потом и Петроварадинску тврђаву, једну од најзначајнијих и најочуванијих европских тврђава. Попели су се до торња са сатом, најпрепознатљивијег симбола Тврђаве, који је необичан због тога што на њему мала казаљка показује минуте, а велика сате, како би се са велике удаљености могло видети тачно време.

По доласку у Нови Сад, прошетали су центром града, од Дунавског парка, Дунавском улицом, па Змај Јовином, поред Владичанског двора, испред кога се налази споменик Јовану Јовановићу Змају. Видели су Трг Слободе, на коме се налазе Градска кућа и Римокатоличка црква Имена Маријиног, познатија као Катедрала, као и споменик Светозару Милетићу, рад чувеног вајара Ивана Мештровића, а шетњу су завршили код Српског народног позоришта, основаног 1861. године.

Након шетње и слободног времена у центру града, сместили су се у хотел „Нови Сад“, где су вечерали, а потом имали организован провод у дискотеци хотела.

Другог дана екскурзије, после доручка у хотелу, кренули су ка Суботици, најсевернијем граду Републике Србије. Уз шетњу центром града, посетили су и Градску кућу, симбол Суботице, саграђену између 1908. и 1912. године. Срце Градске куће чини Велика већница са раскошним витражима, а декоративност сецесије ту је обогаћена мађарским фолклором, шарама и цветним накитом од керамике и кованог гвожђа.

На Палићу су прошетали парком у непосредној близини језера. Палићко језеро је највеће језеро Србије настало природним путем и простире се на површини од 4.6 км2. Посетили су и Зоолошки врт Палић, који се простире на 10 хектара култивисаног парковског простора, у коме су ученици били у прилици да виде више од 150 животињских врста. У склопу врта је и ботаничка башта коју чини збирка многих аутохтоних врста. Након обиласка зоолошког врта, у његовој непосредној непосредној близини, био је организован ручак за ученике.

На Рудник су се вратили у вечерњим часовима, како је и било планирано. На екскурзију су ишли у пратњи својих одељењских старешина и директора школе, као и доктора и туристичког водича.